Cum prevenim petele hiperpigmentare si cum le tratam?

Petele hiperpigmentare apar atunci cand se produc acumulari de melanina sub influenta diferitilor factori, atat interni, cat si externi. Petele maronii se pot localiza la nivelul fetei, decolteului, bratelor si spatelui, reprezentand un disconfort estetic pentru foarte multi pacienti.

Petele hiperpigmentare se clasifica in:

  • Melasma – se manifesta prin portiuni mari de culoare inchisa, la nivelul fruntii, pometilor, deasupra buzei superioare si barbiei. Apare, mai ales, in timpul sarcinii si din cauza modificarilor hormonale.
  • Pistrui – se transmit pe cale genetica si isi pot acutiza aspectul din pricina expunerii neprotejate la soare.
  • Petele ”cafe au lait” – apar in primii ani de viata si pot creste in dimensiune sau se pot inchide si mai mult la culoare
  • Lentigine – indica procesul de imbatranire a pielii a urmare a expunerii la razele UV

DE CE APAR PETELE HIPERPIGMENTARE?

Hiperpigmentarea este declansata de productia excesiva de melanina – pigmentul responsabil de nuanta pielii. Productia excesiva de melanina poate fi declansata de mai multi factori, cel mai important fiind expunerea la razele UV, alaturi de mostenirea genetica, varsta, schimbarile hormonale, dar si leziuni produse la nivelul pielii.
Asadar, soarele este principalul responsabil de aparitia petelor. Atunci cand stam la soare, se activeaza productia de melanina, de aici si culoarea bronzului, atat de dorita de majoritatea persoanelor. Numai ca, atunci cand ne expunem la soare in intervalele nepermise, riscul de aparitie a petelor creste semnificativ. Mostenirea genetica influenteaza aparitia petelor, astfel ca daca in familie sunt cazuri similare, acestea pot aparea si la descendenti. Schimbarile hormonale, indeosebi, din timpul sarcinii, favorizeaza hiperpigmentarea, intrucat estrogenul si progesteronul au valori ridicate si influenteaza si productia de melanina. De aceea, multe femei insarcinate se confrunta cu pete hiperpigmentare pe fata, cunoscute in aces caz drept ”masca gravidica”.
Deasemenea, anumite traumatisme ale pielii, arsuri sau leziuni,  soldate cu inflamarea pielii influenteaza aparitia petelor maronii. Sunt des intalnite cazurile de pete hiperpigmentare la persoanele care se epileaza cu ceara, zonele predispuse fiind deasupra buzei superioare, dar si zona membrelor.

CUM PREVENIM PETELE HIPERPIGMENTARE?

Ca in cazul majoritatii afectiunilor, preventia este cea mai buna cale pentru a preintampina aparitia acestora. In cazul petelor pigmentare, preventia consta in utilizarea cremelor cu factor de protectie, indiferent de vreme si de anotimp. Razele UV exista pe tot parcursul anului si nu trebuie sa ne ferim de acestea doar pe timpul verii, cand mergem la plaja. Deasemenea, trebuie evitate orele in care radiatiile solare se intensifica (11.00-16.00), iar cand stam la plaja in orele permise, sa aplicam crema solara la fiecare doua ore.
Din pacate, nu putem influenta factorii interni care conduc la aparitia petelor pigmentare (mostenire genetica, sarcina, modificari hormonale), insa putem apela la un medic dermatolog inca de la primele semne de aparitie a petelor pentru a primi un plan de tratament corect.

Programati acum o consultatie gratuita pentru a primi un plan de tratament corect, in urma caruia veti obtine indepartarea petelor pigmentare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *