Vasele sparte (venectaziile)

Cum se formează?

Venectaziile se formează prin dilatarea unui grup mic de vase de sânge ce sunt situate în partea superioară a pielii. Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar cele mai frecvent le întâlnim pe picioare sau față. Sunt ușor de recunoscut deoarece au forma unei pânze de paianjen. Cauza exactă a apariției venectaziilor nu este cunoscută, ele pot apărea în urma unor traumatisme, a sarcinii, de regulă apar odată cu imbătrânirea pielii sau în urma expunerii îndelungate la soare, se presupune că pot fi ereditare sau pot apărea în urma unor disfuncții hormonale. Trebuie specificat că nu prezintă niciun pericol major pentru sănătate, influențează doar aspectul estetic, în special când apar pe față.

Dar, păstrarea obiceiurilor nesănătoase, tratamentul necorespunzător poate duce la agravarea lor, de aceea trebuie evaluate periodic, pot indica o boala varicoasă. Diagnosticarea poate fi făcută de un medic dermatolog.

Ce faci?

  • În primul rând este recomandată o vizită le medicul dermatolog pentru a stabilii diagnosticul, deoarece netratarea corespunzătoare poate produce neajunsuri, exceptându-le pe cele cosmetice, cum sunt: oboseală resimțită la nivelul picioarelor, crampe de noapte, umflarea picioarelor, senzație de mâncărime în zona afectată.
  • Fii activ – activitatea fizică contribuie la menținerea unei circulații sanguine corespunzătoare la nivelul picioarelor ceea ce duce la reducerea presiunii sângelui.
  • Menținerea unei greutăti sănătoase – orice kilogram în plus reprezintă o presiune asupra picioarelor și poate fi motivul principal de apariție a acesto vene sparte.
  • Ciorapii de compresie – pot fi o variantă ajutătoare în cazul în care ați fost diagnosticat cu venectazie, dar și preventiv. Acești ciorapi, speciali asigură o distribuție corectă a presiunii sângelui la nivelul picioarelor, dar trebuie să vă asigurați că purtați mărimea și calitatea corespunzătoare, în caz contrar s-ar putea să faceți și mai mult rău picioarelor voastre.

Ce e bine să eviți!!!

  • Statul în picioare sau într-o poziție fixă și pe o perioadă lungă face ca presiunea sângelui la nivelul picioarelor să crească. Pentru a evita acest lucru este necesar ca la un interval de 30 minute să vă modificați poziția, este valabil și dacă activitatea voastră implică poziții fixe, la birou, în mașină sau în timpul călătoriilor lungi.
  • Căldura excesivă asociată cu băile fierbinți duce la umflarea picioarelor prin acumularea sângelui la nivelul lor.
  • Încălțămintea neadecvată, incomodă sau îmbrăcămintea prea stânsă în anumite părți ale corpului poate influența circulația sângelui și provoca umflarea lor…cea ce poate duce la apariția venectaziilor.

Care sunt tratamentele recomandate pentru venectazii?Azi, există o sumedenie de tratamente, dar înainte de orice alegere e bine să consultați medicul dermatolog, este cel mai în măsură să vă recomande un tratament care să se potrivească pentru pielea ta!

Tratamentele recomandate sunt în funcție de severitatea afectării venoase, cel mai neinvaziv este tratamentul laser Cutera.

sursa-http://dermatologie-brasov.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *