Dermatologie estetică

Procesul de îmbătrânire reprezintă un proces cutanat fiziologic ce poate fi încetinit prin intermediul procedurilor estetice. Nu există neapărat o vârstă potrivită la care să se înceapă astfel de tratamente estetice. Nu vârsta cronologică contează ci vârsta care o arată o persoană. De regulă se începe la primele semne de îmbătrânire pentru a nu permite accentuarea în timp a acestor semne. Cu cât se începe mai târziu și procesul este mai avansat, corecția estetică este mai laborioasă și necesită asocierea mai multor procedee.

Iată cum acționează peeling-ul. Pielea e compusă din epiderm, derm și hipoderm. Prin aplicarea unei substanțe cu pH acid pe o față ridată, pătată de soare sau cu cicatrici se obține o exfoliere de profunzime variabilă a epidermului și o reacție inflamatorie asociată a dermului.

Noile celule ce se formează în timpul procesului de vindecare produc o suprafață a pielii mai netedă, mai întinsă, și cu aspect mai tânar. Procedeul nu elimină pielea în exces și ptozată.

Ce  este  un peeling  chimic?

Peeling-ul chimic este o arsură controlată a pielii. După gradul de concentrație și tipul substanței folosite, se produce o distrugere a stratului epidermal și dermal. La sfârșitul exfolierii și descuamării, începe să se formeze un strat epidermal nou. Totodată, celulele fibroblastice din stratul dermal încep să secrete fibrile noi de colagen – ce constituie un schelet nou de suport și susținere a noului strat epidermal. Celulele fibroblastice secretă și elastină ce conferă pielii proprietăți de fermitate, tonus și elasticitate.

 Agenții chimici tip peeling regenerează pielea prin exfoliere și stimulează formarea de neocolagen în profunzime.

 La finalul tratamentului rămâne un strat nou de piele catifelată, netedă, lucioasă și tânară.

 Beneficii peeling chimic

-renovare celulară accelerată a straturilor de piele;

-un ten mai luminos, o piele cu aspect sănătos, mai bine hidratată;

-diminuarea aspectului de piele încărcată, seboreică;

-reducerea ridurilor superficiale, o piele mai fină și netedă;

-depigmentarea (decolorarea) zonelor hiperpigmentare;

-întreținerea și ameliorarea tenului la fumători.

 Peeling-urile chimice sunt disponibile în multiple variante, specifice pentru fiecare afecțiune în parte: acnee activă (coșuri), ștergerea leziunilor hiperpigmentare (maronii), pentru riduri, piele îmbătrânită prematur, pori dilatați și cicatrici post-acnee.

 În clinica noastră, procedura de peeling chimic este personalizată, după stabilirea diagnosticului și a obiectivului cu privire la rezultate, se va efectua un plan de tratament care să ia în considerare nu numai starea de sănătate, ci și stilul de viață al pacientului (expunere la soare, disponibilate în timp liber pentru recuperare) pentru a oferi rezultate optime cu recuperare cât mai rapidă .

Tratamentul ridurilor de expresie, în medicina estetică, se realizează prin injectarea cu Botox (toxina botulinică), rezultatele fiind spectaculoase fără a se apela la operații chirurgicale

Botox-ul cosmetic este toxina botulinica tip A și reprezintă o proteina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Este purificată și moderată ca să poată fi folosită în siguranță în procedurile de reîntinerire și înfrumusețare.

Toxina botulinică este folosită în tratamentul cosmetic al ridurilor faciale de expresie, sub denumirea de Botox în SUA, iar în Europa sub denumirea de Vistabel.

 Tratamentul cu Botox este o intervenție dermato-cosmetică realizată ușor și rapid în condiții de siguranță la cabinetul de dermatologie, și care este eficientă fără să fie neplăcută pentru pacienții care apelează la această procedură, atât femei cât și bărbați.

Când se injectează într-o anumită arie,  BOTOX-ul blochează în mod reversibil transmiterea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura facială răspunzatoare de ridurile de expresie. Astfel musculatura interesată nu se mai contractă și se relaxează determinând întinderea tegumentului supradiacent, ca rezultat pielea rămîne întinsă și neridată în timp ce musculatura facială netratată continuă să se contracte normal, permitând ca persoana să rămână cu o expresie facială neafectată.

La injectarea cu Botox răspund bine acele riduri care apar în dinamică (ridurile de expresie): ridurile de mirare (de pe frunte), ridurile încruntări (dintre sprâncene), ridurile de la coada ochiului ( laba gâștei).

Botox-ul începe să și facă efectul în 24 de ore de la administrare. Rezultatele se pot vedea dupa 7-14 zile. Datorită mecanismului său de acțiune efectul Toxinei Botulinice durează între 3 și 6 luni fiind influențat de diluție, locul în care se injectează, toleranța individuală. Oricum, rezultatele pot varia de la persoană la persoană, în funcție de tipurile și mărimea ridurilor, de sănatatea și fermitatea pielii.  Pentru un efect constant sunt necesare aproximativ 2- 3 injectări într-un an.

Tratamentul cu toxină botulinică este o intervenție sigură, eficientă și accesibilă, la care apelează din ce în ce mai multe persoane, femei și bărbați, care își doresc un aspect mai relaxat al feței.

Corectarea ridurilor statice se poate efectua prin injectarea fină a unei substanțe fiziologice: acidul hialuronic (HA). Această substanță nu prezintă nici un risc, se resoarbe natural în piele și acoperă pentru o perioadă variabilă de timp micile șanturi din piele pe care le numim… riduri.

 Acidul Hialuronic este o polizaharidă importantă din structura pielii și a țesutului conjunctiv, capabilă să rămână în piele cca. 6 luni. După această perioadă, ea se resoarbe fiziologic și tratamentul trebuie repetat.

 Datorită structurii sale, acidul hialuronic formează la nivelul pielii o barieră invizibilă, transparentă și elastică, acționând în același timp în profunzime la nivelul țesuturilor.

 Acidul hialuronic este prezent în majoritatea organismelor umane asigurând volum pielii. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, semnele de îmbătrânire la nivelul feței devin tot mai evidente, producția noastră de acid hialuronic, colagen și țesut elastic scade, așadar pielea noastră își pierde din calitate și ridurile, mai întâi fine, apoi din ce în ce mai adânci, pot apărea în special la nivelul feței, în jurul nasului și gurii.

 Ca și multe alte fillere cosmetice acidul hialuronic nu se obține din regnul animal, deci nu există pericolul transmiterii unor boli sau reacții alergice. Acidul hialuronic s-a dovedit a fi foarte durabil în comparație cu alte produse cum ar fi colagenul sau grăsimea.

 Tratamentul cu acid hialuronic este recomandat adulților de toate vârstele. Poate fi folosit în cazul ridurilor fine pentru refacerea conturului feței, dar și pentru tratamentul ridurilor severe sau moderate, cum sunt cele de tip nazolabial.

În cazul în care se urmărește mărirea buzelor produsul este injectat în interiorul buzei inferioare sau superioare, dar și de-a lungul liniei buzei. Efectul de mărire a volumului buzelor este aproape imediat. Buzele devin mai voluminoase, senzuale, deosebit de naturale şi definite estetic.